Solskyddstips – Solskydd till barnvagn

1:29 e m
Categories :

En solhatt är en bra början, men räcker knappast till de allra minsta. Ett bättre solskydd är att använda speciellt utformade solskydd som monteras på barnvagnarna. Det ger säkrare skydd – utan kemikalier. Men välj rätt – för det skiljer stort mellan modellerna.

Ett solskydd till en barnvagn monteras på barnvagnen och skapar skugga över hela sitt- eller liggdelen. Smidigt och enkelt – eller en falsk trygghet? Det beror till stor del på vilken modell som väljs samt vilka andra solskydd som används.

Parasoll – Det enklaste solskyddet

Parasoll är snyggt, enkelt och funktionellt – men har vissa begränsningar. Det kan fästas på handtaget på vagnen och kan vridas enkelt utifrån varifrån solen kommer. Så länge som manuella justeringar sker kan den skydda barnet från solen under hela dagen.

En nackdel är att parasollet tar vind och är svår att använda om det blåser mycket. Då är det bättre att välja mer ”platta” alternativ, som UV-filten, eller en mer fast installation, som solskärmen.

Solskärm – Som en keps…

Solskärmen är enkel att montera och använda. Dessutom kan den sitta på plats på vagnen konstant. Den liknar en ”keps” som monteras ovanpå nuvarande barnvagnshuva. Därmed skapas en kepsliknande skärm som gör att solens strålar inte lika lätt lyser ner i barnvagnen.

Det minskar solljuset men har sina begränsningar. Sätter sig barnet upp är det inte säkert att skärmen skyddar i samma utsträckning.

UVfilt – Det kompletta solskyddet

Namnet på detta solskydd kan variera något, allt från UV-filt till solfilt. Dessa fästes på överkanten av barnvagnen och dras sedan ut till handtaget. Genom att fästa det i handtaget skapas ett ”tak” av en mörk UV-beständig filt. För barnet blir det en liknande effekt som om att ha ett stort altantak på altanen. Solens strålar kan enbart komma in om solen står mycket lågt – men då är inte solen så stark ändå. Uv-filten anges även vara det bästa solskyddet i en jämförelse av olika solskydd för barnvagnar.

Tänk på hudskydd

Kommer barnet att vara i barnvagnen under hela utevistelsen? Då kan det räcka med ett tydligt solskydd på barnvagnen. Men kommer barnet att hoppa ur vagnen så kan det både behövas solhatt och solkräm. Det är lätt att glömma bort och ett tips är därför att alltid ha solcreme och en solhatt med snören liggandes i vagnen under sommarmånaderna.