Soltips – Protaras på Cypern

1:13 e m
Categories :

Cypern är ett ”säkert kort” om sol och bad är vad som står högst upp på önskelistan på semestern. Ett av de populära resmålen på ön är Protaras, eller som området även kallas ”Fig Tree Bay”.

Protaras ligger ungefär 10 km öster om den betydligt mer kända semesterorten Ayia Napa. Även om det bara skiljer tio minuters bilväg så är skillnaderna mellan dessa semesteralternativ relativt stora. De som väljer Protaras gör det bland annat för det erbjuds ett lugnare tempo och för det familjevänliga klimatet. De som vill nå ett sprudlande uteliv åker därmed bara in till Ayia Napa de dagar som högre tempo önskas.

Stränderna

Resebolaget Ving beskriver ständerna ”räknas bland de bästa på Cypern”. Det är en 10 km kuststräcka som bjuder på mjuka fina stränder som passar perfekt för barnfamiljer. Vattnet är kristallklart och därmed även uppskattat att dyka i. De som vill undvika de större stränderna kan söka sig till någon badvik en bit från centrum.

Hotell utifrån familj

I likhet med övriga Cypern finns här hotell som primärt vänder sig till besökare utan barn eller barnfamiljer. Ett hotell som passar in i den första kategorin är Sunprime Protaras Beach vilket rekommenderas av Ving för de som reser hit utan barn. Några fördelar är närheten till centrum med allt från mysiga caféer till shopping.

För barnfamiljer rekommenderar de istället Rising Star Beach. Ett hotell som tydligt vänder sig till barnfamiljer genom att exempelvis ha barnunderhållning samt anpassade matalternativ.

Shopping

Även om de flesta åker till Cypern för att bada, sola eller festa så kan ett par dagar även avsättas till shopping. På Protaras huvudgata finns främst klassiska turistbutiker som säljer souvenirer, fika eller turistsaker. För de som önskar ett bredare shoppingutbud nås detta i närliggande Larnaca och Limassol.

Prisnivåerna är generellt som i Sverige även om det självklart finns vissa undantag. Det som framförallt kan vara billigare är skor, väskor och andra skinnprodukter. Här finns även märkesskor som ofta är betydligt billigare än i Sverige.

Glöm inte att köpa klassiska cypriotiska produkter som viner och ostar. Av dessa är det främst vinerna som är billigare. Till skillnad mot Sverige säljs viner i de flesta butiker.

Så säger gästerna

Ving har tagit in ca 4100 omdömen av tidigare besökare till Protaras. Deras genomsnittliga betyg var, i slutet av juni 2024, följande:

Stränder – 4,8 av 5 och därmed den kategori med högst betyg

Barnvänligt – 4,6 av 5, dvs. även här mycket högt betyg

Restauranger och barer – 4,4 av 5

Aktiviteter – 4,0 av 5

Nöjesliv – 3,9 av 5

Shopping 3,7 av 5

Och ett sista tips….Glöm inte solhatten!